Postcodeloterij-actie voor Voedselbank Apeldoorn breed gedeeld

Postcodeloterij-actie voor Voedselbank Apeldoorn breed gedeeld

[Apeldoorn Direct, 29-10-2020]

In deze tijden waarin mensen het soms extra lastig hebben qua financiën is het best eens leuk een extraatje te krijgen of geven. Zo dacht de Apeldoornse Jacquelien Jansen ook. Zij had via de Postcode Loterij een ‘Vega favorieten’ cadeaukaart gekregen om te besteden bij de Albert Heijn. Ze besloot hem niet zelf te houden, maar te doneren aan de Voedselbank Apeldoorn. Daaruit ontstond het idee om nog meer Apeldoorners op te roepen om dit ook te doen. En aan deze oproep wordt massaal gehoor gegeven.

Een spannend moment voor Anna Weuring van de Voedselbank Apeldoorn toen ze vandaag, donderdag 29 oktober, de brievenbus van de Voedselbank opende. Daar vond ze een hele stapel cadeaukaarten: een stuk of 30 zijn er inmiddels binnen. “Zo leuk”, vindt ze. “Jacquelien benaderde ons via Facebook. Ze gaf aan dat ze deze cadeaukaart ter waarde van 12,50 euro zelf niet nodig had en ze vroeg of wij er wat mee konden. Natuurlijk! Heel leuk en lief van haar. De kaart moest nog wel even geactiveerd worden, maar is dan tot en met 29 november te besteden.” Anna vertelt dat ze toen bedachten om een oproep te doen voor meer cadeaukaarten.

Heel veel

Nadat de oproep massaal werd gedeeld, kregen ze bij de Voedselbank stiekem de hoop dat er heel veel cadeaukaarten binnen zouden komen. Anna: “We hebben nu zo’n 260 klanten, dus stel je toch eens voor dat we 260 cadeaukaarten binnen zouden krijgen. Dat zou wel echt geweldig zijn!” Wel beseft ze dat dat er heel veel zijn. “Mochten we dat niet redden, dat is natuurlijk ook niet erg, dan gaan we zelf producten halen voor deze bonnen en dan delen we die uit. Want anders vinden we het niet eerlijk; dan kan je de één wel geven en de ander niet.”

Ze vertelt wel dat er soms een soort afkeer is tegen vegetarische producten. “Mensen die zelf graag vlees eten denken vaak dat vegetarisch eten ze niet zo lekker lijkt. We vragen het ook altijd aan de mensen, wat voor vlees ze willen en soms willen ze heel bewust ‘geen vleesvervangers’. Maar er zitten zoveel producten tussen die je kunt halen voor deze cadeaukaart, daar zit zeker wat tussen wat ze lusten; daar ben ik van overtuigd.”

Activeren

Wel benadrukt Anna dat het belangrijk is dat Apeldoorners die een kaart willen doneren, deze eerst activeren voor ze de kaart aan de Voedselbank Apeldoorn geven. “Wij kunnen de kaart niet activeren, er zijn een adres en de laatste nummers van een bankrekening nodig. Als de kaart niet is geactiveerd, kunnen we er helaas niets mee.”

Apeldoorners die ook een bon hebben gekregen en deze willen doneren aan de Voedselbank, kunnen deze bij de Voedselbank Apeldoorn aan Kanaal Noord 147 (7317 AB) in de brievenbus doen. “Of je kunt hem meegeven aan een van onze vrijwilligers”, zegt Anna.