aubergine

Aubergine – wat kan ik er mee?

De aubergine; Je hebt hem vast wel eens links laten liggen in de supermarkt. Zo’n groot gevaarte, donkerpaars en als je hem aanraakt voelt hij een beetje aan als rubber. Wat moet je daar nou mee?

Dat gaan we je uitleggen, want de aubergine is eigenlijk heel veelzijdig! Echter, voordat je deze prachtige groente in een gerecht gebruikt moet je hem voorbereiden, want op zichzelf is hij nog niet helemaal klaar om opgegeten te worden.

Een aubergine zit namelijk bomvol met vocht en dat smaakt helemaal nergens naar. Dat moet eruit! Dit doe je als volgt:

Het vocht uit de aubergine halen

 1. Snij de aubergine in plakken van ongeveer een centimeter
 2. Besprenkel elke plak met flink wat zout
 3. Laat de plakken een uur lang rusten
 4. Spoel de aubergine af en maak ze droog
 5. Klaar! Lekker en makkelijk

Huh?! Zout onttrekt vocht, dus het zout dat je op de plakken hebt gedaan slurpt als het ware het vocht uit het binnenste van de aubergine.

Zo, nu is je aubergine klaar om te gebruiken. Wat gaan we er mee doen?

Gril die aubergine!

De meeste mensen kennen aubergine als ingrediënt in zo’n heerlijke Griekse moussaka ovenschotel, maar het mooie is dat je deze groente met van alles kan combineren. Het enige wat wij je dus gaan leren is de aubergine zo lekker mogelijk te bereiden en vervolgens mag je hem zelf combineren met alles wat je maar wil.

Hoe maak je een aubergine zó lekker dat je hem echt in al je recepten gaat willen gebruiken? Door hem te grillen! Dat doe je als volgt:

 1. Pak de plakken die je net ‘ontvocht’ hebt
 2. Bestrijk ze met olijfolie
 3. Kruidt ze zoals jij dat lekker vindt
  Tip!  Gewoon lekker veel peper en zout is altijd goed. Maak je een Aziatisch gerecht? Dan kun je het ook eens met wat pittige kruiden proberen.
 4. Zet een grillpan op het vuur en wacht tot hij goed heet is
 5. Leg de aubergine er met liefde en beleid in, pas op voor die vingertjes!
 6. Als de structuur van de grillpan lichtbruin in de aubergine staan zijn ze klaar

Nu kun je de aubergine heerlijk door de couscous(salade) doen, over de grens gaan en er een Indiase curry mee maken (mag gewoon met zo’n kruidenbakje hoor, dat vertellen wij aan niemand) of verras vriend en vijand door te experimenteren met aubergine in een Hollandse stamppot.

Wat je moet met een aubergine? Nou, dit dus.

Terug naar overzicht