Voedsel doneren

Waarom juist nu een financiële donatie

In verband met de coronamaatregelen is het niet mogelijk om boodschappen en producten van particulieren in ontvangst te nemen. Wel kunnen we iedere financiële bijdrage goed gebruiken. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat de boodschappenpakketten die we uitgeven gezond en voedzaam zijn. Wij vragen u dan ook in plaats van producten te komen brengen, ons een donatie over te maken.

De voedselbanken in Nederland zorgen ervoor dat ruim 33.000 gezinnen een gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten. In ons land wonen zo’n 1,3 miljoen mensen rond de armoedegrens. We bereiken dus nog geen vijf procent. Wij willen structureel 20% van de armsten in hun wekelijkse boodschappen voorzien. Daarbij zoeken we niet naar zomaar voedsel, maar gezonde voeding; we streven ernaar dat ons wekelijkse pakket van ongeveer 20 producten gevarieerd is en voldoet aan de richtlijnen van de schijf van vijf.

Uw bijdrage aan gezonde voeding is van harte welkom!

Doneren

Voedsel doneren particulieren

Wilt u ons steunen tijdens de coronacrisis? Wij vragen u in plaats van producten (deze kunnen wij in verband met de coronamaatregelen niet aannemen) te komen brengen, ons een donatie over te maken. Dat kan eenmalig of maandelijks, met een bedrag dat u zelf kunt kiezen. Wij zijn u enorm dankbaar. Doneren kan hier.

Voedsel en houdbaarheid

Afkortingen op de verpakking

Gooi je wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden.

Wij leggen uit hoe het zit

THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ TGT betekent ‘te gebruiken tot’. Die laatste, TGT, vind je op producten die snel kunnen bederven. Denk hierbij aan versproducten zoals zuivel, vlees, groenten en fruit.

THT, in de volksmond ook wel de ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, is een aanduiding voor de uiterlijke datum tot wanneer de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert. Hoewel het dus kan dat het product na die datum iets van zijn smaak of kleur verliest, is het na die THT-datum nog steeds zonder problemen te consumeren.

Bij producten die de THT-datum hebben gepasseerd is het aan jou om te kijken, ruiken en uiteindelijk een beetje te proeven om te beslissen of het product nog gegeten of gedronken kan worden.

Niet alleen wij denken dat dit is hoe het werkt, maar ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.

Voor ons, als goed doel dat werkt met voedselwaren, heeft de NVWA een duidelijke richtlijn opgesteld:

  1. Producten met een THT-datum mogen dus ná die datum nog verstrekt worden.
  2. Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument.

Het kan dus zo zijn dat je bij de levensmiddelen van de Voedselbank een product vindt waarop een datum in het verleden geprint staat. Als je dit controleert zul je zien dat het in dat geval altijd gaat om een THT-datum en dat je dit product nog prima kan consumeren. Wil je precies weten hoe het zit, check dan de NVWA lijst, hier vind je alle informatie!

 

Ideale boodschappenlijst

Bij de Voedselbank zijn we blij met allerlei soorten eten, maar we hebben toch een ideale boodschappenlijst waarmee we onze klanten het best van dienst kunnen zijn. Zo hebben we het meest aan producten die lang houdbaar zijn en willen we onze klanten altijd een zo gevarieerd mogelijk pakket geven. Het  is een van de kernwaardes van Voedselbanken Nederland om onze klanten gezonde voeding te geven, uitgaand van de schijf van vijf.

Voor het samenstellen van onze ideale boodschappenlijst hebben we ons laten adviseren door de Vrije Universtiteit van Amsterdam.